Wijntrends van 2024: Rosé en lichtere wijnen deze zomer populairder

Wat zijn de wijntrends voor het zomerseizoen? Rosé blijkt hierin de grote favoriet, maar ook lichtere wijnen worden steeds populairder. Die ontwikkelingen ziet wijnimporteur Delta Wines.

Rosé en Italiaanse verfijning

Tijdens de zomermaanden blijft rosé een favoriet. De wijn is goed voor 19% van de totale omzet in deze periode. Vooral rosé uit de Provence en van Pinot Grigio zijn het populairst, waarbij gasten steeds vaker kiezer voor de verfijnde smaken van deze wijnen. Volgens recente gegevens van marktonderzoeksbureau Nielsen IQ blijft de populariteit van rosé gestaag groeien, met een toenemende vraag naar hoogwaardige varianten.

Italië is een dominante speler op de Nederlandse wijnmarkt met een groeiend aandeel dat voornamelijk wordt aangedreven door de opkomst van Pinot Grigio, Pinot Grigio rosé en Prosecco. Deze wijnen zijn zo populair door hun verfrissende karakter en veelzijdigheid. Hierdoor passen ze perfect bij zomerse gelegenheden en gerechten.

Voorkeur voor lichtere stijlen

Lichtere wijnstijlen, zoals Verdejo en Pinot Blanc, worden steeds populairder bij de Nederlandse consument. Ook Vinho Verde uit Noord-Portugal, bekend vanwege zijn frisse en fruitige smaakprofiel en lagere alcoholpercentage, wordt steeds meer ontdekt door Nederlandse wijnliefhebbers die op zoek zijn naar nieuwe en originele opties. Dit zijn wijnen die vanaf het terras makkelijker door te drinken zijn vanwege hun brede inzetbaarheid bij zomerse gerechten.

Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc: een groeiend favoriet

Een andere opmerkelijke trend is de toenemende populariteit van Nieuw-Zeelandse wijnen, met name Sauvignon Blanc. Deze wijnsoort staat bekend om zijn expressieve aroma's van tropisch fruit en verfrissende zuurgraad, waardoor hij perfect past bij warme dagen en zomerse gerechten. Uit recente gegevens van Wine Australia blijkt dat het aandeel van Nieuw-Zeelandse wijnen gestaag toeneemt, waarbij Sauvignon Blanc een belangrijke rol speelt in deze stijging.