Kroegbazen halen opgelucht adem: tóch EK voetbal kijken op het terras zonder extra kosten

Oranje aanmoedigen op het terras, met het EK op groot scherm: of dat overal zou lukken was onzeker, tóch gaat het gebeuren. Na een hartenkreet van kroegbaas Bart van de Berg hoeven cafébazen niet meer te betalen om buiten het EK voetbal uit te zenden. ,,Dat ik er met gestrekt been in ben gegaan, heeft een mooie overwinning opgeleverd.”

De Nijmeegse horecaman is trots. Nadat hij zich op Facebook boos maakte over extra kosten om het EK voetbal te mogen uitzenden, is het hem gelukt dit voor heel Nederland van de baan te krijgen. ,,En dat is toch wel heel bijzonder, dat dit zo is gelukt.”

Een extra evenementenvergunning?

Vorige week was de eigenaar van café De Derde Kamer nog pissig. Al jaren heeft hij - net als andere horecaondernemers - een standaard licentie via Videma. Daarmee kan hij zorgeloos binnen en buiten televisieschermen aanzetten voor kroeg- en terrasbezoekers. Zonder dat hij er nog eens extra geld voor hoeft te betalen. In een brief die hij laatst op de mat kreeg, stond opeens een heel ander verhaal.

Bij het uitzenden van evenementen zoals het EK voetbal op terrassen buiten is een extra evenementenvergunning nodig, stond daar in. Afhankelijk van de grootte van een terras, kan dat op honderden euro’s per wedstrijd neerkomen. Er was grote verontwaardiging in de horecawereld. Verschillende ondernemers zouden de buitenschermen op deze manier wel uitlaten. Weg oranjegezelligheid op de terrassen, zo leek het even.

Mooi dat dit op het hoogste niveau is geregeld. En complimenten aan de gemeente en aan Nijmeegse politici, die ook al aanboden om te helpen.

Scherm naar binnen richten

Van de Berg zette er een bericht op Facebook over, dat veel is gedeeld. Ook deed hij zijn beklag in De Gelderlander. Zijn lobby heeft succes gehad, want voor een oranjezomer zonder wedstrijden op het terras hoeft niemand meer te vrezen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) trok het zich aan en voerde afgelopen dagen gesprekken met Videma. Conclusie: voetbal uitzenden op het terras kan gewoon, ook zonder extra kosten en extra vergunning.

Tenminste, als uitbaters hun schermen wel naar ‘binnen’ richten, zodat toevallige voorbijgangers de beelden niet zomaar kunnen zien. ,,Maar dat maakt niets uit: naar binnen richten is hier in elk geval sowieso al een eis van de gemeente”, zegt Van de Berg.