Aandeel van Belgisch bier op Nederlandse markt neemt toe

Nederlanders kopen 75% meer Belgisch bier dan tien jaar geleden. Belgische brouwers exporteerden in 2022 volgens de federale overheidsdienst Buitenlandse Handel 3,5 miljoen hectoliter bier naar Nederland. In 2023 is de export verder toegenomen, zegt de belangenorganisatie Belgische Brouwers. Nederland is na Frankrijk de grootste exportmarkt voor Belgisch bier.

In 2023 kochten Nederlanders 11,6 miljoen hectoliter bier. Dat is 5,6% minder dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van de belangenvereniging Nederlandse Brouwers. Voor pils, goed voor 78% van de biermarkt, daalde de verkoop met 6,5%. Daarnaast kwam er vorig jaar een einde aan de groei van alcoholvrij bier en de verkoop van speciaalbier bleef stabiel. Speciaalbier heeft een marktaandeel van 12% en voor alcoholvrij bier is het aandeel 7%.

In de afgelopen jaren nam de concurrentie toe, want er zijn volgens de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur 920 Nederlandse brouwerijen actief en dat zijn er bijna drie keer zoveel als 10 jaar geleden. In 2023 zijn er echter 90 brouwerijen gestopt. Het was de eerste netto afname in 20 jaar tijd. In 2024 zijn er al 8 brouwerijen gesloten. Drie op tien brouwerijen maakten verlies in 2023 en circa 30% verwacht ook dit jaar rode cijfers, meldt de federatie Nederlandse Brouwers.