Schulp: petitie tegen suikertaks(verhoging)

"Graag uw aandacht en medewerking voor het volgende over hetgeen onze gezamenlijke business raakt:

Suikertaks

Grote kans dat vanaf 1 januari 2023 de suikertaks wordt verhoogd. De ‘suikertaks’ is een toeslag die al jaren bestaat in de vorm van verbruiksbelasting en nu op het punt staat fors verhoogd te worden (meer dan verdubbeld!). Onwenselijk in een tijd waar consumenten al duurder uit zijn met hun boodschappen. Daarnaast lijkt de toepassing willekeurig. Zo blijven suikerrijke zuiveldranken en vaste producten zoals snoepgoed, chocolade en koeken buiten schot met deze heffing.

Onlogisch

Het doel van de overheid is dat consumenten een gezondere keuze maken. Maar de prijsverhoging is niet altijd logisch. Ook bijvoorbeeld puur vruchtensap valt onder de frisdrankbelasting. Dat is vreemd. Want bij frisdrank kan een fabrikant kiezen: meer of minder suiker toevoegen. Maar pure fruitsappen zijn voor honderd procent afkomstig uit de natuur, rechtstreeks uit de boomgaard. Niets meer en niets minder. Om politici op te roepen om pure vruchtensappen los te koppelen van frisdranken, is de campagne ‘Geen suikertaks in de boomgaard’ van start gegaan.

“De inhoud van onze flessen groeit aan de boom, en frisdrank komt uit de fabriek. In onze producten zit nog geen gram bewerkte ‘fabriekssuiker’. Integendeel: echt vruchtensap bestaat voor honderd procent uit heerlijke, zoete vruchten, gerijpt onder de volle zon. Simpelweg uitgeperst, zonder toevoegingen, klaar om van te genieten. Daar zou toch niemand extra voor moeten betalen?” zeggen de initiatiefnemers van de campagne.

Online petitie

Inmiddels is de actiewebsite geensuikertaksindeboomgaard.nl in de lucht. Daarop kunnen consumenten een petitie tekenen tegen deze forse belasting – en dus prijsverhoging – op vruchtensap. Daarnaast zijn er nog andere acties in voorbereiding. Achter de campagne staan diverse grote en kleine fruittelers, leveranciers en persers van pure vruchtensappen. Zoals Flevosap, ‘sLandsBeste, Schulp Vruchtensappen, Van Kempen Fruitsappen, De Appelaere en Appeven Fruitsappen. Bij voldoende handtekeningen wordt de petitie aangeboden aan de Voorzitter van de Tweede Kamer.

Uw hulp

Behalve dat u als consument deze petitie kunt tekenen, zou u ons ook een plezier doen door deze boodschap te verspreiden onder uw klanten. Haast is wel geboden, want begin volgende week zal de Tweede Kamer al stemmen over de nieuwe belastingvoorstellen. Zoals gezegd: het raakt ons allemaal!

Alvast bedankt. Als er nog vragen zijn horen we dat graag.

Met vriendelijke groet,

Schulp Vruchtensappen"