Oogsten en beschikbaarheid

Eerder dit jaar informeerden wij u al over de haperende bevoorrading van wijn, wat ook door de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) in een persbericht werd toegelicht. Helaas hebben we ook nu nog te maken met vertragingen in zowel botteling als transport van wijn. Voorbeelden van oorzaken zijn een aanhoudend internationaal tekort aan bijvoorbeeld glas voor flessen, maar ook de zeer beperkte beschikbaarheid van containers in het zuidelijk halfrond.

Daarbij is inmiddels duidelijk geworden dat in veel Europese landen de weersomstandigheden in 2021 erg ongunstig waren. We herinneren ons allemaal nog de beelden van de overstromingen in het Duitse Ahr-dal. In Noord- en Centraal-Frankrijk was juli ook een van de natste en koudste maanden in de recente geschiedenis, met verloren oogsten door schimmelziekten en rottingen als gevolg. In het zuiden van Frankrijk is de oogst behoorlijk beperkt door juist extreem warm weer en droogte. En in Spanje & Italië hebben de noordelijke regio’s geleden onder fikse hagelbuien en was het in de zuidelijke regio’s uitzonderlijk warm en droog. Diverse wijnhuizen hebben met deze situaties te maken gehad, met in enkele gevallen ernstige schaarste als gevolg. Maar ook (tussentijdse) prijsstijgingen zijn niet uit te sluiten.

Wij doen er alles aan om tekorten in ons assortiment te voorkomen en stabiliteit in prijzen daar waar mogelijk te handhaven. Vooralsnog is het echter onvermijdelijk dat wijnen in een aantal gevallen toch tijdelijk uitverkocht zijn. Wij informeren u in deze gevallen middels onze website, waarbij wij u tevens alternatieven aanbieden om zo snel mogelijk passende oplossingen te bieden. Voor een actueel verzicht van alle artikelen die (tijdelijk) niet leverbaar zijn vanuit de producent login op onze website en klik op > Assortiment > Niet Leverbaar.