20 Jaar Brugse Zot: het bier dat Brugge opnieuw deed bruisen

Twintig jaar geleden werd in het hart van Brugge een nieuw bier geboren: Brugse Zot. Wat begon als een gedurfde herlancering van een historische stadsbrouwerij, groeide uit tot een nationaal en internationaal succesverhaal.

Al 5 eeuwen wordt er onafgebroken gebrouwen op de huidige site van Brouwerij De Halve Maan. In 1856 kwam de site in handen van de familie Maes. Zes generaties lang bouwde de familie verder aan haar brouwtraditie, met voortdurende innovaties en een sterke focus op kwaliteit. Verschillende generaties Henri Maes gaven naam aan iconische bieren, de Straffe Hendrik is daar vandaag nog steeds een voorbeeld van.

In de jaren ’80 kende de brouwerij een moeilijke periode, en na de verkoop van het biermerk Straffe Hendrik dreigden de brouwactiviteiten in de binnenstad volledig stil te vallen. Maar in 2005, onder impuls van Xavier Vanneste, kreeg de brouwerij een nieuwe toekomst. Na grondige investeringen en renovatie van de historische installaties werd Brouwerij De Halve Maan opnieuw een actieve brouwerij, tevens de enige nog in de Brugse binnenstad, waar er in het interbellum meer dan 30 waren.

Een stadsbier voor Brugge
Op 29 juni 2005 werd Brugse Zot gelanceerd: een blond speciaalbier, gebrouwen in het hart van de stad, geboren uit ambacht, karakter en liefde voor Brugge. Het bier werd van meet af aan enthousiast onthaald door de Bruggelingen als hét stadsbier bij uitstek. Met een speelse naam, herkenbare identiteit en verfijnde smaak werd Brugse Zot een succes. Het jaar nadien volgde Brugse Zot Dubbel, een zwaardere, donkere tegenhanger.

Internationale erkenning liet niet lang op zich wachten. Brugse Zot werd meermaals bekroond op prestigieuze wedstrijden zoals de World Beer Awards, Brussels Beer Challenge en European Beer Star. Die onderscheidingen zetten het bier stevig op de kaart, ook buiten de landsgrenzen. De combinatie van lovende recensies en mond-tot-mondreclame zorgde voor een sterke stijging in de vraag, zowel in binnen- als buitenland. Die plotse groei verraste zelfs de brouwerij, waardoor De Halve Maan in de beginjaren geregeld tegen de grenzen van haar productiecapaciteit aanliep. Het succes maakte verdere investeringen onvermijdelijk, maar ook mogelijk.

De band tussen stad en bier blijft daarbij essentieel. Burgemeester Dirk De fauw getuigt: “Brouwerij De Halve Maan is een prachtig voorbeeld van wat wij als stadsbestuur willen stimuleren: kwalitatief ondernemerschap dat verankerd is in traditie, maar dat ook vooruitkijkt. Brugge is trots op zijn geschiedenis, maar is geen openluchtmuseum. We eren de Vlaamse primitieven, maar bouwen tegelijk aan BRUSK – een kunstsite van de toekomst. Net als brouwerij De Halve Maan zijn wij ambitieus. Met Brugge als thuishaven streven we naar wereldklasse.”

Twee decennia innovatie en groei
Het succes van Brugse Zot maakte De Halve Maan tot één van de snelst groeiende brouwerijen van België, met jaar na jaar dubbele groeicijfers. Om haar sterke groei te ondersteunen, moest Brouwerij De Halve Maan de voorbije jaren voortdurend investeren, niet alleen in capaciteit, maar ook in duurzaamheid en kwaliteit. De investeringsgolf volgde elkaar in sneltempo op, met bijhorende financieringsbehoeften.

Dankzij solide samenwerkingen met bancaire partners, steun van de Vlaamse overheid en VLAIO, én het inzetten op innovatieve financieringsvormen zoals obligaties en crowdfunding, slaagde De Halve Maan erin om haar duurzame ambities waar te maken. Zo werd het Walplein niet alleen het kloppende hart van de Brugse biercultuur, maar ook een toonbeeld van toekomstgerichte brouwerijwerking.

Viceminister-president Hilde Crevits vult aan: “20 jaar is een heuse mijlpaal in het succesverhaal van Brouwerij De Halve Maan. Ondernemingszin, innovatie, duurzaamheid, … en uiteraard een uitstekend product, het zijn de ingrediënten waarmee al 6 generaties lang heerlijke bieren worden gebrouwen in het historisch centrum van Brugge. Het is bovendien meer dan een drank, het is een symbool van onze nationale en regionale identiteit dat Vlaanderen wereldwijd op de kaart zet.”