Importheffingen raken export Amerikaanse whisky

De export van Amerikaanse whisky's is in de tweede helft van 2018 met 11 procent gedaald. Dat maakt de handelsorganisatie voor Amerikaanse gedistilleerde dranken donderdag bekend.

Volgens de organisatie is de export van Amerikaanse whisky's gedaald vanwege de handelspolitiek van de Amerikaanse president Donald Trump. Door onder meer importtarieven te heffen op staal en aluminium hebben andere landen heffingen ingevoerd op Amerikaanse whisky's.

Het effect van de importheffingen is goed terug te zien in de export naar de EU. In juni kondigde de Europese Unie importheffingen van 25 procent over de inkoop van Amerikaanse whisky's aan. Als gevolg daarvan daalde de export naar de EU in de tweede helft van 2018 met een kleine 14 procent. In de eerste helft van 2018 groeide deze nog met 33 procent.De Europese Unie, China, Canada en Mexico hebben allemaal importtarieven ingesteld op Amerikaanse whisky, van tussen de 10 en 25 procent.

"De schade aan de export van Amerikaanse whisky's is aan het toenemen, dit is bijkomende schade van de huidige mondiale handelsconflicten", stelt Chris Swonger, hoofd van de Amerikaanse handelsorganisatie voor gedistilleerde dranken.